Η
προσφορά της κοπριάς ως οργανική ουσία είναι γενικότερα στην βελτίωση της
παραγωγικότητας αλλά και στην υφή του εδάφους. Κατά την αποσύνθεση της κοπριάς
ελευθερώνονται θρεπτικά συστατικά και κυρίως το άζωτο. Η κοπριά προσθέτει μικροοργανισμούς
με αποτέλεσμα την ταχύτερη απελευθέρωση κυρίων στοιχείων και ιχνοστοιχείων που
είναι και άμεσα αφομοιώσιμα από τα κλήματα.
Η
κοπριά μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος είτε φρέσκια (νωπή) το φθινόπωρο σε περιορισμένη
ποσότητα και μακριά από τα κλήματα ή χωνεμένη την άνοιξη.
Η
φρέσκια κοπριά έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την χωνεμένη.
1)
Χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά κατά τη αποσύνθεση ή την απόπλυση.
2)
Προστίθενται περισσότεροι μικροοργανισμοί στο έδαφος.
3)
Οι μικροοργανισμοί εφοδιάζονται με μεγαλύτερη ενέργεια με αποτέλεσμα την
απελευθέρωση μεγαλύτερων θρεπτικών στοιχείων μέσω διαλυτικής δράσης.
Η
φρέσκια κοπριά, προκαλεί ωστόσο «εγκαύματα» εάν προστεθεί στο έδαφος σε μεγάλη
ποσότητα και πολύ κοντά στα κλήματα.
Η
προσθήκη στο έδαφος χωνεμένης κοπριάς που έχει διατηρηθεί και επεξεργαστεί με
κατάλληλο τρόπο είναι πολύτιμη γιατί:
1)
Μπορεί να τοποθετείται αμέσως σε περίπτωση φύτευσης νέου αμπελώνα.
2)
Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ολικά θρεπτικά στοιχεία εάν κατά την
αποσύνθεση έχει ληφθεί πρόνοια στον περιορισμό της απόπλυσης.
3)
Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμεσα θρεπτικά στοιχεία.
4)
Δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα στα φυτά.
5)
Δεν προκαλεί έλλειψη αζώτου στο έδαφος κατά την αποσύνθεση της όπως είναι η
φρέσκια.
6)
Οι σπόροι των ζιζανίων καταστρέφονται ή περιορίζονται και τέλος
7)
προσφέρει λιγότερες δυσκολίες στην μηχανική καλλιέργεια.
Ποσότητα
κοπριάς
Η
ποσότητα της κοπριάς που προστίθεται στο έδαφος εξαρτάται από την φύση του
εδάφους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η χωνεμένη κοπριά προβάτου προστίθεται σε
ποσότητα 1 με 2 τόνους ανά στρέμμα κάθε 3 με 4 χρόνια.
Τρόποι εφαρμογής κοπριάς
Η
κοπριά τοποθετείται στο έδαφος είτε σε όλη την έκταση, είτε κατά γραμμές είτε
κατά θέσεις. Για τα αμπέλια συνίσταται η τοποθέτηση της κοπριάς κατά
γραμμές καθόσον απέχουν αρκετά μεταξύ τους αλλά είναι πολύ κοντά πάνω στην
γραμμή. Εννοείται ότι τόσο στην περίπτωση τοποθέτησης της κοπριάς σε γραμμές
και ακόμα περισσότερο στην τοποθέτηση της κοπριάς κατά θέσεις, οι ποσότητες που
χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρότερες από το να σκορπιστεί σε όλη την έκταση
του αμπελώνα.
Πίνακας. Περιεκτικότητα σε κύρια
θρεπτικά συστατικά, κοπριάς διαφορετικής προέλευσης.
Κοπριά
|
Υγρασία
|
Σύνθεση κατά προσέγγιση (κιλά ανά
τόνο)
|
||
Ν
|
Ρ2Ο5
|
Κ2Ο
|
||
Φρέσκια κοπριά μαζί με στρωμνή
|
||||
Αγελάδος
|
86
|
5
|
1,8
|
4,5
|
Αλόγου
|
80
|
5,9
|
2,3
|
5,9
|
Γαλοπούλας
|
74
|
11,8
|
6,3
|
4,5
|
Κότας
|
73
|
10
|
10
|
4,5
|
Πάπιας
|
61
|
10
|
13,1
|
4,5
|
Προβάτου
|
70
|
9
|
6,8
|
9,5
|
Χήνας
|
67
|
10
|
5
|
4,5
|
Χοίρου
|
87
|
5
|
2,7
|
4
|
Αποξηραμένη κοπριά
|
||||
Αγελάδος
|
17
|
11,3
|
10,8
|
19
|
Kότας
|
13
|
14
|
15,8
|
18
|
Προβάτου
|
10
|
14,5
|
11,3
|
18,6
|
Χοίρου
|
10
|
20,4
|
19
|
9
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου