Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το κρασί από πάντα τύχαινε μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Το αμπέλι για παραγωγή κρασιού καλλιεργήθηκε παντού, όπου το κλίμα το επέτρεπε πλάι σε άλλες καλλιέργειες συμπληρώνοντας την οικιακή οικονομία, ενώ υπήρξαν και περιοχές όπου αποτελούσε το κύριο εισόδημα. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάθε οικογένεια είχε το αμπελάκι της.
Τα κρασοστάφυλα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ξηρά και φτωχά εδάφη γι' αυτό και επεκτάθηκε η καλλιέργειά τους σ' όλη την Ελλάδα. Η συρρίκνωση, όμως, τα τελευταία χρόνια της αγροτικής τάξης έφερε και την μείωση των καλλιεργούμενων με αμπέλι εκτάσεων. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στα ορεινά και άγονα μέρη, τα πρώτα που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.
Το κρασί που παράγεται διαφοροποιείται από τον τόπο (κλιματολογικές συνθήκες), την ποικιλία και το έδαφος. Παρακάτω δίνεται μια γενική εικόνα των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αμπέλια και της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα το έτος 2015:

                                      Έκταση (σε εκτάρια)           Παραγωγή οίνου (σε εκατόλιτρα) 
Πελοπόννησος                     60.419                                    1.525.590 
Κρήτη                                   50.581                                      959.480 
Στερεά Ελλάδα και Εύβοια    28.849                                    1.988.790 
Μακεδονία και Θράκη          15.500                                      514.760 
Θεσσαλία                               8.696                                      423.910 
Νησιά Ιονίου Πελάγους          8.716                                      215.840 
Νησιά Αιγαίου Πελάγους      9.131                                      151.300 
Δωδεκάνησα                          3.438                                      128.850 
Ήπειρος                                 1.022                                        30.620 

Μερικές από τις σπουδαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες ανά αμπελουργική περιοχή είναι οι παρακάτω:

Πελοπόννησος: Αγιωργίτικο, Κορινθιακή σταφίδα, Μοσχάτο λευκό, Μοσχοφίλερο, Ρεφόσκο, Ροδίτης, Σουλτανίνα.
Κρήτη: Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαντηλαριά, Ρωμέικο.
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια: Σαββατιανό.
Μακεδονία & Θράκη: Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης, Λημνιό, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc.
Θεσσαλία: Κρασάτο, Μαύρο Μεσενικόλα, Μοσχάτο Αμβούργου, Μπατίκι, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό.
Νησιά Ιονίου Πελάγους: Βερτζαμί, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο λευκό, Ρομπόλα.
Νησιά Αιγαίου Πελάγους: Αϊδάνι, Ασύρτικο, Λημνιό, Μαντηλαριά, Μονεμβασία, Χιδηριώτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Δωδεκάνησα: Αθήρι, Μαντηλαριά, Μοσχάτο λευκό.
Ήπειρος: Ντεμπίνα, Cabernet Sauvignon

Σύμφωνα με στοιχεία των ετών 2012-13, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση από άποψη όγκου παραγωγής κρασιού. Προηγούνται η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή, η Ν. Αφρική, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου