Το κρασί από πάντα τύχαινε μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον
Ελλαδικό χώρο. Το αμπέλι για παραγωγή κρασιού καλλιεργήθηκε παντού, όπου το
κλίμα το επέτρεπε πλάι σε άλλες καλλιέργειες συμπληρώνοντας την οικιακή
οικονομία, ενώ υπήρξαν και περιοχές όπου αποτελούσε το κύριο εισόδημα. Δε θα ήταν
υπερβολή να πούμε ότι κάθε οικογένεια είχε το αμπελάκι της.
Τα κρασοστάφυλα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ξηρά και φτωχά
εδάφη γι' αυτό και επεκτάθηκε η καλλιέργειά τους σ' όλη την Ελλάδα. Η
συρρίκνωση, όμως, τα τελευταία χρόνια της αγροτικής τάξης έφερε και την μείωση
των καλλιεργούμενων με αμπέλι εκτάσεων. Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στα ορεινά και
άγονα μέρη, τα πρώτα που εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.
Το κρασί που παράγεται διαφοροποιείται από τον τόπο
(κλιματολογικές συνθήκες), την ποικιλία και το έδαφος. Παρακάτω δίνεται μια
γενική εικόνα των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αμπέλια και της παραγωγής κρασιού
στην Ελλάδα το έτος 2015:
Έκταση (σε εκτάρια) Παραγωγή οίνου (σε εκατόλιτρα)
Πελοπόννησος 60.419 1.525.590
Κρήτη 50.581 959.480
Στερεά Ελλάδα και Εύβοια 28.849 1.988.790
Μακεδονία και Θράκη 15.500 514.760
Θεσσαλία 8.696 423.910
Νησιά Ιονίου Πελάγους 8.716 215.840
Νησιά Αιγαίου Πελάγους 9.131 151.300
Δωδεκάνησα 3.438 128.850
Ήπειρος 1.022 30.620
Μερικές από τις σπουδαιότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες ανά αμπελουργική περιοχή είναι οι παρακάτω:
Πελοπόννησος: Αγιωργίτικο,
Κορινθιακή σταφίδα, Μοσχάτο λευκό, Μοσχοφίλερο, Ρεφόσκο, Ροδίτης, Σουλτανίνα.
Κρήτη: Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Λιάτικο,
Μαντηλαριά, Ρωμέικο.
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια:
Σαββατιανό.
Μακεδονία & Θράκη:
Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης, Λημνιό, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon,
Cabernet Franc.
Θεσσαλία: Κρασάτο, Μαύρο Μεσενικόλα,
Μοσχάτο Αμβούργου, Μπατίκι, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό.
Νησιά Ιονίου Πελάγους:
Βερτζαμί, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο λευκό, Ρομπόλα.
Νησιά Αιγαίου Πελάγους:
Αϊδάνι, Ασύρτικο, Λημνιό, Μαντηλαριά, Μονεμβασία, Χιδηριώτικο, Μοσχάτο
Αλεξανδρείας.
Δωδεκάνησα: Αθήρι, Μαντηλαριά,
Μοσχάτο λευκό.
Ήπειρος: Ντεμπίνα, Cabernet Sauvignon
Σύμφωνα με στοιχεία των ετών 2012-13, σε παγκόσμιο επίπεδο,
η χώρα μας κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση από άποψη όγκου παραγωγής κρασιού.
Προηγούνται η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η
Χιλή, η Ν. Αφρική, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου