Όλα
τα κρασιά, αλλά ακόμα περισσότερο αυτά που με την παλαίωση στη φιάλη
βελτιώνονται, αποκτώντας αξιοζήλευτη προσωπικότητα, πρέπει να συντηρούνται σε
χώρο με κατάλληλες συνθήκες συντήρησης κρασιών. Η δημιουργία τέτοιου χώρου,
δηλαδή ενός κελαριού ή μιας κάβας, είναι σίγουρα μια απασχόληση που προσφέρει
εξαιρετικές απολαύσεις. Σαφώς, όμως, απαιτεί προσοχή και φροντίδα (υπάρχουν
βέβαια και τα ειδικά ψυγεία-συντηρητές κρασιών). Για να είναι αποτελεσματικός
ένας τέτοιος χώρος, απαραίτητο είναι να δοθεί προσοχή στα εξής βασικά σημεία:
•
Σταθερή θερμοκρασία περίπου 14°C. Το κρασί δεν αγαπά τις αλλαγές θερμοκρασίας,
που προκαλούν διαδοχικά τη διαστολή και τη συστολή του στη φιάλη. Κάπως
χαμηλότερη ή υψηλότερη θερμοκρασία της ιδανικής (κατώτερη πάντως των 18°C και
σαφώς ανώτερη των 4°C) προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα από τις αυξομειώσεις
και δεν επηρεάζει δραματικά την ταχύτητα και την ποιότητα της διατήρησης ή της
παλαίωσης του κρασιού (ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες συντήρησης οδηγούν σε
κουρασμένα και πιο γρήγορα παλαιωμένα κρασιά).
•
Οι φιάλες πρέπει να φυλάσσονται πλαγίως. Σε αυτή τη θέση (ύπτια) το κρασί
έρχεται σε επαφή με το φυσικό φελλό, ο οποίος διατηρείται υγρός, δεν χάνει την
ελαστικότητά του και έτσι δεν επιτρέπει την εισροή οξυγόνου στη φιάλη. Η φύλαξη
πλαγίως δεν ισχύει για φιάλες κρασιού με συνθετικό ή βιδωτό πώμα.
•
Σχετική υγρασία περίπου 70%. Με αυτόν τον τρόπο και το τμήμα του φελλού, που
έρχεται σε επαφή με την εξωτερική ατμόσφαιρα, παραμένει υγρό, ο φελλός δεν
στεγνώνει και αποφεύγεται η είσοδος μεγάλης ποσότητας αέρα, που θα προκαλέσει
οξείδωση.
•
Σκοτάδι. Οι φιάλες δεν πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με έντονο φως, που
επηρεάζει ή δημιουργεί χημικές διεργασίες στη φιάλη, παρόμοιες με αυτές των
υψηλών θερμοκρασιών.
•
Αερισμός, για την αποφυγή των άσχημων οσμών. Το κρασί είναι τρόφιμο που
απορροφά εύκολα τις οσμές που το περιβάλλουν. Η εναλλαγή του αέρα βοηθά στην
αποφυγή αυτών των προβλημάτων (εννοείται πως μέσα σε κάβα δεν πρέπει να
υπάρχουν οσμές).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου