Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ

Στοχεύουν σε τυποποίηση και οργανωμένη εμπορία

Εξαιρετική η φετινή χρονιά για τους αμπελώνες της Ανεμώτιας
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική και μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για τους αμπελώνες της Ανεμώτιας, σημειώνει σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας, «Ο Κάμπος».
«Την άνοιξη δεν εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα και παγετοί, οπότε τα αμπέλια μας άνθισαν και έδεσαν σχετικά πρώιμα -σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση- ενώ η θρέψη των σταφυλιών υπήρξε άριστη. Έπειτα, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με σχετικά υψηλές αλλά σταθερές θερμοκρασίες, βοήθησαν στο να έχουμε μία ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών όλων των ποικιλιών».
Επομένως, φαίνεται ότι οι αμπελώνες της Ανεμώτιας θα δώσουν υγιή και εξαίρετα βρώσιμα και οινοποιήσιμα σταφύλια, ενώ υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα φτάσει περίπου στα περσινά επίπεδα. Ο τρύγος φέτος ήταν σχετικά πρώιμος, με ημερομηνία έναρξης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Με βάση τη φετινή διακύμανση των κλιματικών παραμέτρων, ο σακχαρικός τίτλος αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 12,5 - 13,5 βαθμούς Baume, με ισορροπημένες οξύτητες και αναμενόμενους αλκοολικούς τίτλους 12,5 - 14,00% Vol.

Οίνοι υψηλής ποιότητας

Τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν στην παραγωγή Ανεμωτίσιων οίνων υψηλής ποιότητας με έντονα χρώματα και αρώματα, με πλούσιο σώμα και προοπτικές μακράς παλαίωσης.
Να σημειώσουμε ότι οι αμπελουργοί της Ανεμώτιας χρόνο με το χρόνο ενημερώνονται περισσότερο και οργανώνουν καλύτερα τις αμπελουργικές τους εργασίες, οπότε τα παραγόμενα προϊόντα τους βελτιώνονται συνεχώς. Μάλιστα προαναγγέλλουν ότι η τυποποίηση και η οργανωμένη εμπορία των αμπελουργικών προϊόντων της Ανεμώτιας, θα είναι από τις επιδιωκόμενες και προωθούμενες ενέργειες του επόμενου χρονικού διαστήματος, αφού τα εν λόγω προϊόντα κερδίζουν καταναλωτές, αναδεικνύοντας τα προϊόντα της περιοχής.
Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας δεσμεύεται ότι με τις δράσεις του, θα προωθεί την αμπελουργική παράδοση του χωριού , η οποία αναμφισβήτητα είναι διαδεδομένη και αναγνωρισμένη σε ολόκληρη τη Λέσβο, αποτελώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της για μια περαιτέρω ανάπτυξη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" της Λέσβου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου