Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

«Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ - ΛΕΣΒΟΥ»


Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια στη νήσο Λέσβο είναι αυτό της Ανεμώτιας, το ηφαιστειακό υλικό του οποίου δημιούργησε στη βάση του κρατήρα έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα που ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο του χωριού, στον οποίο δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών.

Η αμπελουργική περιοχή της Ανεμώτιας τοποθετείται σε υψόμετρο 350 μέτρων και καλύπτει έκταση περίπου 600 στρεμμάτων. Οι αμπελώνες της ως επί το πλείστον είναι «ξερικοί» (άνυδροι) και η αποστράγγισή τους από το νερό της βροχής είναι ικανοποιητική.
Το κλίμα της περιοχής είναι ευχάριστο με σχετικά γλυκούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια οπότε δεν προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα στο βλαστικό κύκλο των αμπελιών καθώς και στην ανάπτυξη και ωρίμανση των σταφυλιών.

Ανάμεσα στις οινοποιίσιμες ποικιλίες που συναντάμε στην Ανεμώτια είναι το Χιδηριώτικο (γηγενής ποικιλία), ο Ερικαράς, η Κουντούρα, το Μαύρο Μοσχάτο και η Βάψα που καλλιεργούνται σε στενούς αμπελώνες παρουσιάζοντας υψηλή απόδοση.
Η ποιότητα των σταφυλιών της Ανεμώτιας υπερισχύει σε ολόκληρο το νησί και αυτό επιβεβαιώνεται από την προσπάθεια ερασιτεχνών και επαγγελματιών του κλάδου οινοποίησης να εξασφαλίζουν κάθε χρόνο πρώτη ύλη από τους αμπελώνες της. Το ηφαιστειογενές έδαφος είναι αυτό που προσδίδει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά στα παραγόμενα σταφύλια και κατ’ επέκταση στους παραγόμενους τοπικούς οίνους και αποστάγματα.

Οι τεχνικές της οινοποίησης στην Ανεμώτια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν «επτασφράγιστο μυστικό». Στην Ανεμώτια παράγονται έντονα κόκκινα φρουτώδη κρασιά, πλούσια σε τανίνες και με υψηλό αλκοολικό τίτλο που κατά κύριο λόγο προέρχονται από διαδικασία τοπικής παραδοσιακής μεθόδου οινοποίησης στην οποία η ζύμωση του μούστου γίνεται με το φλοιό και συνήθως χωρίς τη χρήση θειώδους.
Σε κάθε περίπτωση η Ανεμώτια υπερισχύει στην παραγωγή ποιοτικών οινοποιίσιμων σταφυλιών και ιδιαίτερων κρασιών και δεν κινδυνεύει να χάσει αυτή την ηγετική της θέση στη Λέσβο όσο θα επωφελείται από τις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες του κάμπου της και την εδραιωμένη φήμη των αμπελοκαλλιεργητών της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου