Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟ (ΔΙΗΜΕΡΟ) ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ


Δικαίωμα απόσταξης – Βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή:

Για να έχει δικαίωμα απόσταξης ένας παραγωγός (αμπελοκαλλιεργητής) και προκειμένου να εκδοθεί η άδεια απόσταξης θα πρέπει να προσκομίζει στο αρμόδιο Τελωνείο βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, η οποία εκδίδεται για μεν του μικρούς παραγωγούς μέχρι ένα (1) στρέμμα από τους Δήμους ή Κοινότητες, για δε μεγαλύτερες εκτάσεις άνω του ενός (1) στέμματος από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με βάση τις δηλώσεις  συγκομιδής σταφυλιών.

Τρόπος υπολογισμού φόρου για το παραγόμενο τσίπουρο:  
                                    
Κατά την τρέχουσα φορολογική περίοδο για το παραγόμενο τσίπουρο ισχύει η εφάπαξ και κατ΄ αποκοπή φορολόγηση ήτοι 0,59 ευρώ το κιλό ετοίμου προϊόντος, το οποίο υπολογίζεται στην ποσότητα των στέμφυλων με συντελεστή 18%.

Παράδειγμα: 
Παραγωγός προσκομίζει βεβαίωση ότι από ένα (1) στρέμμα αμπελιού παρήγαγε 1.200 κιλά σταφύλια και ότι κατέχει 420 κιλά στέμφυλλα (ποσοστό στεμφύλων 35%).
Ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται ως εξής: 420 κιλά στέμφυλα Χ 18% συντελεστής απόδοσης =  75,6 κιλά τσίπουρο Χ 0,59 ευρώ = 44,60 ευρώ φόρος.

Αλλαγές στη νομοθεσία για τη διακίνηση - διάθεση του τσίπουρου:

Με τον Ν. 4446/2016 που ισχύει από 01-08-2017 τροποποιείται ο Ν.2969/2001 «αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα» και επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην διάθεση και στην διακίνηση του τσίπουρου.

Ειδικότερα:
Η διάθεση του παραγόμενου τσίπουρου στην κατανάλωση πραγματοποιείται με την έκδοση λογιστικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Ν.4308/2014 και τα δικαιούχα πρόσωπα έχουν υποχρέωση τήρησης και ενημέρωσης λογιστικών αρχείων. Για την διακίνηση θα εκδίδεται σχετικό παραστατικό το οποίο και θα συνοδεύει το προϊόν μέχρι τον τελικό προορισμό του. Δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης εφ΄ όσον εκδίδεται άμεσα λογιστικό στοιχείο αξίας.
Από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί που παράγουν μέχρι 120 κιλά ανά περίοδο και ανά πρόσωπο για κατανάλωση από τους ίδιους, τα μέλη της οικογενείας τους ή τους προσκεκλημένους τους, απαγορευμένης της εμπορίας.
Σε περίπτωση που διακινείται το τσίπουρο από τα πρόσωπα αυτά, θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας απόσταξης καθώς και από το αποδεικτικό είσπραξης φορολογικών επιβαρύνσεων.
Επίσης το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, σε δοχεία από γυαλί ή και άλλο κατάλληλο υλικό.
Σε περίπτωση παραβάσεων προβλέπονται πρόστιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ν.2969/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον ν. 4446/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου