Περισσότερα από 50 άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Χίο, Ιωάννινα, Λέσβο), συμμετείχαν στο εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ», το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ήταν το 3ο βιωματικό εργαστήριο, μετά από αυτά της ξερολιθιάς και της φύτευσης, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι συμμετοχικές – εκπαιδευτικές δράσεις στο νέο, πειραματικό αμπελώνα στην καλντέρα του ηφαιστείου.
Το διήμερο εργαστήριο περιελάμβανε πρακτική εργασία στο μπόλιασμα υποκειμένων αμπέλου στο πεδίο και διαδραστικές διαλέξεις στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας, σχετικές με τη σημασία και τη διαδικασία του εμβολιασμού, τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών της αμπέλου.
Κλήματα από αμπέλια της ευρύτερης περιοχής, διαφορετικών γηγενών ποικιλιών, είχαν ήδη επιλεγεί και ελεγχθεί υγιεινολογικά. Με αυτά, τα ντόπια και από χρόνια προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες κλήματα, εμβολιάστηκαν τα ειδικά επιλεγμένα για να είναι ανθεκτικά στην φυλλοξήρα υποκείμενα. Αυτά που είχαν φυτευτεί τον περασμένο Απρίλη. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή του «ημιμαγιόρκειου ενοφθαλμισμού». Οι Qemal και Luftim Hoxha, εμβολιαστές με μεγάλη εμπειρία από τη Νεμέα, φρόντισαν για τη συλλογή και προετοιμασία των εμβολίων, τον εμβολιασμό των υποκειμένων και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.
Το ενδιαφέρον κυρίως των ερασιτεχνών αμπελουργών ήταν έντονο. Οι ερωτήσεις, οι απορίες και οι διευκρινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ τα ειδικά σουγιαδάκια άλλαζαν συνεχώς χέρια, με τους παρευρισκόμενους να δοκιμάζουν στην πράξη τη συγκεκριμένη τεχνική είτε για την αφαίρεση οφθαλμών από τις εμβολιοφόρες κληματίδες, είτε για τη δημιουργία εγκοπών στο υποκείμενο, οι οποίες προορίζονταν για την εφαρμογή των εμβολίων. Σημαντικές παράμετροι το δέσιμο και το παράχωμα του σημείου, ώστε να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι την άνοιξη, οπότε και θα ελεγχθεί η επιτυχία του εμβολιασμού.
Το διήμερο έκλεισε στο ανακαινισμένο οινοποιείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., όπου μέσα από έναν ομαδικό συνεργατικό, θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν κινησιολογικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το βιωματικό εργαστήριο. Το μπόλιασμα κλημάτων και ανθρώπων «βράχηκε» με κρασί και τσίπουρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., «τράφηκε» με καλομαγειρεμένα και καλοψημένα εδέσματα και συνοδεύτηκε μουσικά από τους ήχους της ορχήστρας του Μάνου Σιμιτσή. Κάθε κακό ξορκίστηκε με πολύ χορό και τραγούδι.
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ», τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι θεωρητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνο – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Άρη Γεράκη, Γεωπόνο – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Ιονίου Πανεπιστημίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.