Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ


Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου εύχεται:

Το 2020 να είναι γεμάτο με Υγεία, Ελπίδα, Δύναμη και Αγάπη για τον Συνάνθρωπο!!!

Τα όνειρα όλου του κόσμου να γίνουν πραγματικότητα!!!

Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους!!!

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ - ΛΕΣΒΟΥ


Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου Εύχεται:

Καλά Χριστούγεννα σε όλους με Υγεία, Ψυχική Γαλήνη, Αγάπη και Αλληλεγγύη!!!

Χρόνια Πολλά και Καλά!!!

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑ


«Ένα νέο μοντέλο κινητοποίησης των Δημοτών μέσα από τον Αμπελουργικό Σύλλογο της Ανεμώτιας»
Μετά από πολλές δεκαετίες αποστασιοποίησης και αδράνειας, στο χωριό Ανεμώτια της Λέσβου δημιουργήθηκαν και πάλι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συλλογική ενεργοποίηση των μελών της τοπικής Κοινότητας.
Στη Δυτική Λέσβο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια είναι αυτό της Ανεμώτιας, το ηφαιστειακό υλικό του οποίου δημιούργησε έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα στη βάση του κρατήρα. Το έδαφος αυτό ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο του χωριού. Σε αυτόν τον κάμπο διαχρονικά δραστηριοποιείται ερασιτεχνικά σημαντικός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών.
Η Ανεμώτια σε βάθος δεκαετιών είναι ιδιαίτερα γνωστή για το επιτραπέζιο σταφύλι της αλλά και για την παραγωγή κόκκινων κρασιών και αποσταγμάτων στεμφύλων, υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Αυτά είναι τα βασικά προϊόντα χωρικής οινοποίησης και απόσταξης που προορίζονται για αυτοκατανάλωση.
Στα τέλη του 2016 μια ομάδα ανθρώπων που συνδεόταν μεταξύ τους με το κοινό στοιχείο της ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την αμπελουργία ίδρυσε τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «Ο Κάμπος». Έτσι έγινε η αρχή μιας νέας περιόδου συλλογικής ενεργοποίησης των κατοίκων της Κοινότητας αλλά και γειτονικών χωριών.
Οι βασικοί Καταστατικοί σκοποί του εν λόγω Συλλόγου προσδιορίζονται στην:
-   Αναβάθμιση και ανάδειξη των αμπελώνων στον κάμπο της Ανεμώτιας και των παραγόμενων από αυτούς προϊόντων (σταφύλι, κρασί, τσίπουρο κλπ)
-     Διάσωση, διατήρηση και προβολή των στοιχείων της παραδοσιακής αμπελουργίας της Δυτικής Λέσβου
-       Ενθάρρυνση των νέων να ενασχοληθούν με την αμπελουργία
-   Ανάδειξη της κουλτούρας και του πολιτισμού της αμπελοκαλλιέργειας, της χωρικής οινοποίησης και απόσταξης
-  Προαγωγή του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της τοπικής Κοινότητας και των γειτονικών χωριών
-     Ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας, κοινής δράσης και ομοψυχίας του τοπικού πληθυσμού.
Ο Σύλλογος Αμπελουργών στα πλαίσια επίτευξης των σκοπών του -  πέρα των άλλων δραστηριοτήτων του, από την ίδρυσή του - καθιέρωσε και πραγματοποιεί σταθερά και επαναλαμβανόμενα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο κάθε έτους τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γιορτές Αμπελουργίας», που συμπίπτουν χρονικά με την εποχή του τρύγου, της χωρικής οινοποίησης και απόσταξης αντίστοιχα. Εν συνεχεία, με πολύ καλή οργάνωση και προγραμματισμό, ο Σύλλογος κατάφερε να εντάξει τις εν λόγω εκδηλώσεις του, για τα έτη 2019 – 2021, στο Τοπικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD Νήσου Λέσβου, μέσω της ΕΤΑΛ ΑΕ.
Μέσα από την πρακτική πορεία που περιγράψαμε δημιουργήθηκε μια διέξοδος από την πολύχρονη αδράνεια. Προκλήθηκε η συλλογική κινητοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του τοπικού πληθυσμού και γεννήθηκε ένας πυρήνας Ενεργών Δημοτών από την Ανεμώτια και τα γύρω χωριά. Αυτός ο πυρήνας ανθρώπων συναντιέται, επικοινωνεί, ανταλλάσσει ιδέες, οργανώνει, υλοποιεί και συμμετέχει στο πλήθος των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, αλλά και των εξειδικευμένων στην αμπελουργία δράσεων του Συλλόγου. Κάθε οικογένεια διαθέτει το δικό της αμπέλι, στοιχείο που αποτελεί το κύριο «συνδετικό υλικό» των μελών της διευρυμένης συλλογικότητας.
Ο Σύλλογος Αμπελουργών κατάφερε να αξιοποιήσει την άυλη γεωλογική κληρονομιά του κρατήρα του Ηφαιστείου Ανεμώτιας μέσα από τις εκδηλώσεις και δράσεις του. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας, ο Σύλλογός μας κατόρθωσε:
-       να προβάλλει την αμπελουργική παράδοση της Δυτικής Λέσβου,
-       να αναδείξει τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής μέσα από την αναβίωση των παραδόσεων, των εθίμων και της λαογραφίας,
-       να ενισχύσει την τοπική μουσική παράδοση στηρίζοντας και προβάλλοντας άξιους εκπροσώπους της,
-       να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα,
-       να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής τονώνοντας την τουριστική περίοδο και κυρίως
-       να συμβάλλει στη συσπείρωση του τοπικού πληθυσμού μέσα από την ανάπτυξη πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργασίας και κοινής δράσης.
Όλα τα παραπάνω, δημιούργησαν το πρόσφορο έδαφος, συμπαρέσυραν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης συλλογικότητας στην Ανεμώτια - η οποία ενισχύεται σημαντικά και από τα γειτονικά χωριά (κυρίως το Σκαλοχώρι). Η συλλογικότητα αυτή αντιτάχθηκε στο κατεστημένο της αδράνειας, ξεπέρασε την “κουλτούρα της σιωπής” και της απομόνωσης και ενεπλάκη ενεργά σε μια προσπάθεια απαρχής της πολιτισμικής και κοινωνικής αναγέννησης των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Το συνδετικό υλικό που φέρνει κοντά και κρατά ενωμένα τα μέλη τα οποία συνθέτουν τη συλλογικότητα περιγράφεται ως “κοινωνικό κεφάλαιο” που περιλαμβάνει την ηθική συναίνεση, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την αποδοχή των κανόνων, την αμοιβαιότητα και την ανταλλαγή, τη διασύνδεση και την συνεργασία.
Γίνεται αντιληπτό ότι η ανανέωση του τρόπου που συνδέει τα άτομα με τον πολιτισμό, η αίσθηση ότι μας ενώνει κάτι κοινό (ερασιτεχνική αμπελουργία), η συμμετοχή στην οργάνωση κοινών δραστηριοτήτων πολιτιστικού και, κατ΄ επέκταση, κοινωνικού περιεχομένου ενεργοποιούν, προάγουν την κριτική εθελοντική συνείδηση και ενδυναμώνουν τη λειτουργία της Κοινότητας. 
Πρόκειται για μια διαφορετική οπτική κοινοτικής οργάνωσης. Οι Ενεργοί Δημότες, που κινητοποιούνται μέσω της εμπλοκής τους σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων, αποτελούν τη βάση για να καλλιεργηθεί η κοινωνική συνοχή της κοινότητας και να αναδιανεμηθεί η δύναμη σε κοινοτικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό μια πραγματική κοινωνική αλλαγή “από τα κάτω”.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στη Λέσβο που δείχνουν πως ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν και λειτουργούν ενδυναμωτικά σε κοινότητες και να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους. Οι Σύλλογοι, ως φορείς πολιτισμού, μπορούν να συνδεθούν με την κοινότητα πέρα από τα πλαίσια της ψυχαγωγίας και των πολιτιστικών διοργανώσεων. Μπορούν να δράσουν ως φορείς που θα ενδυναμώσουν τον κοινοτισμό, θα ενισχύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα εμπλέξουν την κοινότητα στη λήψη αποφάσεων. Η αρχή έγινε με τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας. Το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά οφείλουμε να το κερδίσουμε..!!!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας
Μιχάλης Μαρμάρου


















Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ


Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας ιεραρχεί, αποφασίζει συλλογικά και βάζει πάντα προτεραιότητες τις άμεσες ανάγκες της Κοινότητας…Μετά την επισκευή του οδικού δικτύου του Κάμπου, στα πλαίσια των Γιορτών Αμπελουργίας με προβλεπόμενες διαδικασίες προχώρησε στο Άνοιγμα του Δημοτικού Σχολείου, στήριξε εξ’ ολοκλήρου οικονομικά και επιμελήθηκε την επαναφορά του σε επισκέψιμη κατάσταση….
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους…!!


Υ.Γ. Ο αριθμός των σκαλοπατιών είναι ο ίδιος! Δεν έχει αλλάξει...! Εμείς αλλάξαμε...!! Οι κήποι με τις τριανταφυλλιές είναι άδειοι...Μόνο τα αγιοκλήματα αντέχουν και οι «αθάνατοι», ενώ η μηλιά παραδίπλα έχει ξεραθεί αλλά στέκει όρθια..! Τα πεύκα ψήλωσαν και δεν μπορείς να πηδήσεις από πάνω τους! Οι αγριελιές φούντωσαν και περιμένουν τον μπολιαστή τους. Στα βράχια λιάζονται τα ερπετά...και το νερό αναβλύζει από τις χαραμάδες τους... νιώθεις την υγρασία της γκρίζας πέτρας και μυρίζεις το δεντρολίβανο από τα πλαϊνά παρτέρια….
Εικόνες αληθινές πέρα για πέρα, γεμάτες ζωντανές αναμνήσεις που σου περιποιούνται τις πληγές και γαληνεύουν την ψυχή σου! Τώρα πια ξέρεις που είναι δεμένη η αρχή της κλωστής! Από πού ξεκίνησε, πόσο μακριά κύλησε το κουβάρι και που επιστρέφει...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

4η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια: Πολιτιστικός θεσμός για τη Δυτική Λέσβο


Το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Νοεμβρίου 2019, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» πραγματοποίησε την 4η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια με την ιδιαίτερη ονομασία «Ανεμω - τσιπουρίσματα», που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα LEADER/CLLD ΛΕΣΒΟΥ.
Σε μια διήμερη πολιτιστική διαδρομή στον πλούτο της αμπελοοινικής παράδοσης της Δυτικής Λέσβου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας ανέδειξε την αμπελοοινική φυσιογνωμία του χωριού αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων, μέσα από μία αδιάσπαστη ενότητα παραγωγής, τέχνης και πολιτισμού.

·         Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας αποσταγμάτων Χωρικής απόσταξης
·         Επίδειξη Χωρικής απόσταξης
·         Τοπικές γεύσεις, ρεβυθάδα, γλυκά από πετιμέζι και αποστάγματα ποιότητας
·         Περιηγήσεις στα καλντερίμια του χωριού
·         Παραμύθια τοπικά αλλά και για τα γνωστότερα αποστάγματα του κόσμου
·         Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα
·         Χορευτικές παραστάσεις
·         Εκθέσεις φωτογραφικού και λαογραφικού υλικού
·         Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με θέμα το φθινοπωρινό αμπέλι
·         Ομιλίες με θέματα αμπελουργίας και πολιτισμού
·         Ημερίδες με θέμα την τοπική ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της υπαίθρου
Αλλά και παράλληλες δράσεις
·         Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στα μονοπάτια των αμπελώνων
·         Περίπατος στην Καλδέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και των γειτονικών κοινοτήτων, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο αλλά και πέρα από αυτή.
Η πρώτη μέρα (16/11) της γιορτής ξετυλίχθηκε σ’ ένα σκηνικό καπνισμένο με χαμηλό φωτισμό, σε μία πετρόκτιστη αποθήκη στις παλιές τούρκικες γειτονιές του χωριού, απέναντι από το Οθωμανικό λουτρό. Σε ένα βιωματικό, λαογραφικό αποστακτήριο, ανάμεσα σε παλιά εργαλεία οινοποίησης και απόσταξης, σε παραδοσιακά πατητήρια, σε πήλινα πιθάρια και γυάλινες νταμιτζάνες τυλιγμένες µε ψάθα. Πυρήνα ελιάς στη φωτιά του καζανιού, μυρωδιές, στέμφυλα, ξύλινα βαρέλια και ανθρώπινες φιγούρες να εξαϋλώνονται μέσα στους αλκοολικούς ατμούς.

Την επόμενη μέρα (17/11), η γιορτή συνεχίστηκε στο ιστορικό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας που ο Σύλλογος Αμπελουργών το άνοιξε για τις εκδηλώσεις του. Οι αναμνήσεις απ’ τον χώρο αυτό είναι αμέτρητες και χαραγμένες στις ψυχές μας. Ένα υπέροχο και εμβληματικό πέτρινο κτήριο στην είσοδο του χωριού, χτισμένο με την υπογραφή των Ανεμωτίσιων πετράδων. Κάποτε έσφυζε από ζωή και ήταν για όλους μας η αφετηρία της νιότης μας, τα τελευταία όμως δεκαπέντε χρόνια δεν λειτουργεί και οι παιδικές φωνές έχουν σιγήσει.

Η άμπελος του κάμπου και η πέτρα των βουνών αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά του τοπίου της Ανεμώτιας. Το τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο ανασυντάσσεται γύρω από ένα εμβληματικό καρπό, το σταφύλι και γύρω από ένα δομικό συστατικό του τοπίου, την πέτρα. Αμπελουργοί και τεχνίτες είναι οι δημιουργοί αυτής της πλάσης. Παραγωγή και Τέχνη. Διατροφή και αισθητική. Ο αμπελουργός είναι ο δημιουργός της Ζωής, και ο Τεχνίτης είναι ο καλλιεργητής του Πολιτισμού. Και οι δύο αποτελούν κολώνες του πολιτισμού της Δυτικής Λέσβου…!!!
Το διήμερο των εκδηλώσεων οι χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν στην Ανεμώτια ζεστή φιλοξενία!! Οι Γιορτές αυτές έγιναν η αφορμή να επικοινωνήσουμε, να έρθουμε πιο κοντά, να επαναπροσεγγίσουμε και να ξανατονίσουμε την έννοια του φίλου, του συγχωριανού και του συντοπίτη...

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι η κουλτούρα επικοινωνίας και συνεργασίας επιστρέφει στις κοινότητές μας, το κοινωνικό τους κεφάλαιο αναπτύσσεται, η χαμένη πνευματικότητα επιστρέφει και η οργανική σχέση του ανθρώπου με τη γη, τη φύση και το τοπίο αναβιώνει.

Το θετικό αποτύπωμα που άφησε η 4η Γιορτή Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο αφιερώνεται:
Σε όλους αυτούς που πίστεψαν στη δύναμη της συλλογικότητας,
Στις φιλίες που γεννήθηκαν,
Σε όσους συναντήθηκαν και επικοινώνησαν,
Σε όσους δεν ξέμειναν από λόγια τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων,
Σε όλους αυτούς που συνεχίζουν την προσπάθεια για την αναγέννηση των Κοινοτήτων της Δυτικής Λέσβου


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του:
Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στο Δήμαρχο κ. Ταξιάρχη Βέρρο.
Στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. [ΕΤΑΛ Α.Ε.] και στον Γενικό Διευθυντή αυτής κ. Αναστάσιο Περιμένη.
Στον Τεχνικό Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Ηλία Μαλαματίνα.
Στην Κοινσεπ Ηφαίστειο Ανεμώτιας και στον Πρόεδρο αυτής κ. Δημήτριο Μητρέλλο.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στον Διευθυντή αυτού κ. Νικόλαο Ζούρο.
Στο Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Ανεμώτιας και στην πρόεδρο αυτού κ. Βίκυ Δημητρόγλου.
Στην εταιρεία παραγωγής ΗΧΩ ΑΕ και στον κ. Δημήτριο Τσαμουρά.
Στον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου και τον πρόεδρο αυτού κ. Ιγνάτιο Λασκαρίδη.
Στο Lesvos Ride και τους τεχνικούς συμβούλους κ. Τίτο Χατζέλλη και κ. Ιουλία Αγιαμαρνιώτη.
Στον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Λέσβου «Ορειάς».
Στο Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Μεσότοπος».
Στη Χορευτική Ομάδα «ΧορΟδοιπόροι» και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών Λέσβου
Επίσης στους συντελεστές των δράσεων: Γιώργο Ταπουρνιώτη, Χρήστο Χατζηλία, Ραλλού Τσίγκου, Ευάγγελο Παυλή, Μαντώ Βελλέ, Μαρίζα Βαμβουκλή, Βαγγέλη Λυριτζή, Δέσποινα Σταματάκη, Τριανταφυλλιά Πτερουντίου, Ραλίτσα Καλιδώνη, Κορνηλία Παπαδοπούλου, Μαρία Γερογιάννη, Ρίτσα Κωνσταντίνου και Φρόσω Ατσικβάση.
Στις δεκάδες εθελόντριες και εθελοντές που χωρίς αυτούς δεν θα πραγματοποιούνταν οι διήμερες εκδηλώσεις…!!!
Σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας..!!!     

Επόμενο ραντεβού στην 5η Γιορτή Αμπελουργίας / Χωρικής Οινοποίησης, «Άνεμος, Άμπελος & Οίνος», τον Αύγουστο του 2020.

Υ.Γ. Οι Γιορτές Αμπελουργίας πλέον αποτελούν θεσμό και κατέχουν εξαιρετική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας

Μιχάλης Μαρμάρου

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό: