Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ 2018-2019



  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                      Καλλονή    14-3-2018
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                          Αριθ. Πρωτ.: 101
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ 
Ταχ. Δ/νση: Καλλονή  Λέσβου                                           
Ταχ. Κώδικας: 81107                                                                                    
Πληροφορίες: Κουμπαρέλη Εμμ.                                                                       
Τηλέφωνο:   2253022565                                                                  
Fax:  2253022565                                                                                    
E-mail: e.koumparelli@pvaigaiou.gov.gr                                                                        

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2018-  2019»

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ενημερώνει τους αμπελουργούς της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019.
Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί που τα αμπελοτεμάχιά τους είναι καταχωρημένα στο αμπελουργικό μητρώο, είναι σε καλή γεωργική κατάσταση (καλλιεργημένα) και έχουν υποβάλει δηλώσεις συγκομιδής τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μέτρα:
α} της εκρίζωσης και αναφύτευσης
β} του επανεμβολιασμού (για την ποικιλιακή μετατροπή του αμπελώνα) και
γ} της βελτίωσης  ορισμένων τεχνικών διαχείρισης  (υποστύλωση και κατασκευή αναβαθμίδων)
Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 20 Μαΐου 2018 στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου (Καραντώνη 2, Μυτιλήνη) και στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής.
        Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας

 Καλλονής και στο τηλέφωνο 22530-22565.      
                                                                                                Ε.Π.          
                                                                                Ο  ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ                                 
                                                               ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

                                                                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ           
                   

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ

Βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και οι εργασίες στους αμπελώνες της Ανεμώτιας ξεκίνησαν. Στον κάμπο, καθημερινά, οι συγχωριανοί μας αμπελουργοί με υπομονή, μεράκι και επαγγελματισμό επιδίδονται στις απαραίτητες εποχικές εργασίες.
Μέχρι στιγμής στον κάμπο της Ανεμώτιας δεν έχουν πέσει «κιραγιά» (παγετοί) ώστε να επηρεάσουν (κάψουν) τους φουσκωμένους κόμπους των κλημάτων. Τα κλαδέματα ολοκληρώνονται, ενώ ρίχνεται και το δεύτερο «χέρι» βιολογικού χαλκού, ώστε να προστατευθούν τα κλήματα από τους εχθρούς τους (Ακάρι, Περονόσπορο κλπ).
Οι βροχές φέτος ήταν πολλές και παρατεταμένες οπότε τα φρεζαρίσματα θα καθυστερήσουν. Φαίνεται ότι θα αναπτυχθούν πολλά αγριόχορτα και θα απαιτηθεί ο καθαρισμός των αμπελιών με τη χρήση χορτοκοπτικού ώστε στη συνέχεια να οργωθούν. Τουλάχιστον δύο οργώματα ένα στις αρχές Απριλίου και ένα στα μέσα του ίδιου μήνα, είναι η ελάχιστη δυνατή συμβολή του αμπελουργού στον αμπελώνα του..!

Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας εύχεται σε όλους τους αμπελουργούς και στα μέλη του καλή δύναμη και καλή αμπελουργική χρονιά!!!

Υ.Γ Κουίζ για μυημένους…παρατηρήστε τις φωτογραφίες..!!! Ποιος είναι ο αμπελώνας στον κάμπο της Ανεμώτιας που οργώθηκε πρώτος για τη φετινή χρονιά..???

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

«Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ - ΛΕΣΒΟΥ»


Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια στη νήσο Λέσβο είναι αυτό της Ανεμώτιας, το ηφαιστειακό υλικό του οποίου δημιούργησε στη βάση του κρατήρα έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα που ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο του χωριού, στον οποίο δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών.

Η αμπελουργική περιοχή της Ανεμώτιας τοποθετείται σε υψόμετρο 350 μέτρων και καλύπτει έκταση περίπου 600 στρεμμάτων. Οι αμπελώνες της ως επί το πλείστον είναι «ξερικοί» (άνυδροι) και η αποστράγγισή τους από το νερό της βροχής είναι ικανοποιητική.
Το κλίμα της περιοχής είναι ευχάριστο με σχετικά γλυκούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια οπότε δεν προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα στο βλαστικό κύκλο των αμπελιών καθώς και στην ανάπτυξη και ωρίμανση των σταφυλιών.

Ανάμεσα στις οινοποιίσιμες ποικιλίες που συναντάμε στην Ανεμώτια είναι το Χιδηριώτικο (γηγενής ποικιλία), ο Ερικαράς, η Κουντούρα, το Μαύρο Μοσχάτο και η Βάψα που καλλιεργούνται σε στενούς αμπελώνες παρουσιάζοντας υψηλή απόδοση.
Η ποιότητα των σταφυλιών της Ανεμώτιας υπερισχύει σε ολόκληρο το νησί και αυτό επιβεβαιώνεται από την προσπάθεια ερασιτεχνών και επαγγελματιών του κλάδου οινοποίησης να εξασφαλίζουν κάθε χρόνο πρώτη ύλη από τους αμπελώνες της. Το ηφαιστειογενές έδαφος είναι αυτό που προσδίδει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά στα παραγόμενα σταφύλια και κατ’ επέκταση στους παραγόμενους τοπικούς οίνους και αποστάγματα.

Οι τεχνικές της οινοποίησης στην Ανεμώτια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και αποτελούν «επτασφράγιστο μυστικό». Στην Ανεμώτια παράγονται έντονα κόκκινα φρουτώδη κρασιά, πλούσια σε τανίνες και με υψηλό αλκοολικό τίτλο που κατά κύριο λόγο προέρχονται από διαδικασία τοπικής παραδοσιακής μεθόδου οινοποίησης στην οποία η ζύμωση του μούστου γίνεται με το φλοιό και συνήθως χωρίς τη χρήση θειώδους.
Σε κάθε περίπτωση η Ανεμώτια υπερισχύει στην παραγωγή ποιοτικών οινοποιίσιμων σταφυλιών και ιδιαίτερων κρασιών και δεν κινδυνεύει να χάσει αυτή την ηγετική της θέση στη Λέσβο όσο θα επωφελείται από τις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες του κάμπου της και την εδραιωμένη φήμη των αμπελοκαλλιεργητών της.