Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Α) ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Τα αμπέλια που παράγουν φαγώσιμα σταφύλια (επιτραπέζιες ποικιλίες) δεν έχουν περιορισμούς. Μπορούμε να φυτέψουμε όσα στρέμματα θέλουμε και επιτρέπονται όλες οι ποικιλίες. Εάν ο παραγωγός θέλει να εμπορεύεται τα  προϊόντα του, θα πρέπει τα αμπέλια να ενταχθούν στο Αμπελοκομικό Μητρώο.
Β) ΑΜΠΕΛΙΑ ΜΕ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Οι περιορισμοί αφορούν τα κρασοστάφυλα (τα οινοποιήσιμα). Σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, όσα αμπέλια οινοποιίας έχουν φυτευτεί μετά το 1998 χωρίς ο παραγωγός να έχει πάρει δικαίωμα φύτευσης θεωρούνται παράνομα και θα πρέπει να εκριζώνονται.
Αυτοί οι αμπελώνες εφόσον εντοπίζονται ξεριζώνονται και επιβάλλονται πρόστιμα από 600 έως 2000 ευρώ ανά στρέμμα (με τα σημερινά δεδομένα). Έχει ήδη συσταθεί η σχετική επιτροπή, καθώς και η επιτροπή ενστάσεων.
Όταν όμως ο παραγωγός διαθέτει έκταση αμπελώνων μικρότερη από ένα (1) στρέμμα και τα σταφύλια που συγκομίζει τα χρησιμοποιεί για δική του χρήση, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι στο νησί της Λέσβου και στην Ανεμώτια τα περισσότερα αμπέλια οινοποιίας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή είναι μικρής έκτασης και προορίζονται για ιδιοκατανάλωση.
Γ) ΑΔΕΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ
Μέχρι το 2014 οι παραγωγοί που επιθυμούσαν να φυτέψουν αμπέλι οινοποιίας σε έκταση μεγαλύτερη από ένα στρέμμα αιτούντο δικαίωμα φύτευσης στις κατά τόπο Αγροτικές Υπηρεσίες. Το  2015 δεν έγιναν αιτήσεις διότι ήταν μεταβατική περίοδος λόγω της νέας ΚΑΠ.
Από το 2016 οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) (στις ψηφιακές υπηρεσίες), στις αρχές κάθε έτους, δεν ονομάζονται όμως πια δικαιώματα αλλά άδειες φύτευσης.

Πηγή πληροφοριών: Αγροτική Υπηρεσία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου